Yasa Bagli Makula Dejeneresansi & Tedavisi
Yasa bagli makula dejeneresansi 50 yas üzerindeki kisilerde en sik körlük sebebidir. Risk faktörleri arasinda ileri yas, aile hikayesi, ultraviole isik maruziyeti, sigara, hipertansiyon yer almaktadir. Yasa bagli makula dejeneresansi kuru ve yas tip olma üzere iki gruba ayrilmaktadir. Olgularin % 90'inda kuru tip gözlenirken, geri kalan % 10'u yas tip makula dejeneresansi olusturmaktadir. Kuru tip makula dejeneresansinda retina tabakasinda (ag tabaka) drusen adi verilen metabolik ürünlerin birikimi ile ilk lezyon olusmaktadir. Ancak belirgin görme kayiplari özellikle yas tip makula dejeneresansi olgularinda gerçeklesmektedir.
Resim 1: kuru tip makula dejeneresansi
Yas tip makula dejeneresansinda retina tabakasi altinda olusan damar yumagi retina tabakasinda ödem ve kanama yaparak görme keskinligini azaltmaktadir. (Resim 2)

Resim 1: yas tip makula dejeneresansi
Kuru tip makula dejeneresansi için henüz kesin bir tedavi mevcut olmayip, hastalik saptanan hastalar yas tipe dönüsme riski oldugundan sik takip edilmelidir. Yas tip makula dejeneresansinda amaç görme kaybini azaltmak ve mevcut görme keskinligi düzeyini korumaktir.
Yas tip makula dejeneresansina yol açan ve retina tabakasi altinda damar yumagi olusumunu saglayan VEGF'e (vascular endothelial growth factor) karsi direkt etkili olan anti-VEGF ajanlar ile uygulanan ilaç tedavisi güncel bir tedavi yaklasimi olmaktadir. Anti- Vegf ajanlar olan AVASTIN veya lucentis belirli araliklarla göz içine enjekte edilerek (resim 5), yas tip makula dejeneresansinda görme kaybini anlamli derecede önleyebilmektedir.

Makula dejeneresansindan korunmak için erken yaslardan itibaren %100 ultraviole korumali günes gözlükleri takilmali; karotenoid ve luteinden zengin yesil yaparakli sebze tüketimine agirlik verilmeli; hipertansiyon kontrol altina alinmali ve sigara kullanilmamalidir.