KATARAKT AMELİYATI
Katarakt ameliyatı, şeffaflığını kaybeden doğal göz içi lensin çeşitli cerrahi yöntemlerle alınarak, yerine yapay ve şeffaf göz içi merceğin koyulması işlemidir. Operasyonun amacı katarakta bağlı görme kaybının giderilmesidir.
Katarakt ameliyatı ayakta tedavi niteliğindedir. Hastanede kalmayı gerektirmez, hasta aynı gün taburcu edilir. Bir gün arayla her iki göze de uygulanabilen katarakt ameliyatı ortalama olarak 15 dakika sürmektedir. Genellikle lokal anestezi altında uygulanan bir işlemdir.
Sağlıklı bir göz merceği şeffaftır. Ancak katarakt oluşumu sonrasında zaman içerisinde şeffaflığını kaybeder. Bunun sonucunda ise giderek artan bir görme kaybı yaşanmaktadır. Özetle katarakt göz içi merceğin matlaşıp şeffaflığını kaybetmesidir. Katarakt ameliyatı, bu durumun kalıcı olarak tedavi edilmesindeki tek çözümdür.
Katarakt ameliyatı, özellikle 40 yaş sonrası kişilerde dünya genelinde en çok yapılan ameliyatlardan biridir. Bunun nedeni kataraktın hem genetik ve çevresel birçok nedenle oluşabilmesi hem de yaşlanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkabilmesindendir.
Katarakt ameliyatı uygulamalarında farklı teknikler olsa da hepsi için ortak amaç söz konusudur. Katarakt operasyonu göz ameliyatı niteliğindeki mikro cerrahi işlemidir. Bütün işlemler çok küçük aletler yardımıyla mikroskop altında yapılmaktadır.
Katarakt ameliyatı, katarakt hastalığının kalıcı olarak tedavisi için yapılmaktadır. Hastalığın cerrahi operasyon dışında, ilaçla tedavisi kalıcı bir çözüm değildir. İlaç tedavisi, yalnızca hastalığın ilerleyişini yavaşlatma açısından bir çözüm yoludur.
Katarakt çevresel faktörler ve genetik sebeplerle oluşabildiği gibi genel olarak yaşlanmanın sonucu olarak ortaya çıkar. Katarakt oluşumu, uzun yıllar içinde oluşan ve kademeli olarak ilerleyen bir süreçtir.
Katarakt başlangıç aşamasından ileri seviyeye genellikle yavaş bir ilerleme gösterir. Katarakt oluştuktan sonra bulanık görme ile görüş keskinliğinde azalma durumu sürecin ilerleyen aşamalarında kendini gösterir. Hastalar genellikle başlangıç aşamasında numaralı gözlük kullanarak ve daha iyi aydınlatma ile günlük işlerine devam edebilirler.
Hastalık ileri seviyeye geldiğinde, kişi bir süre sonra kitap okurken, araba kullanırken, loş ışıkta detaylı görüş gerektiren işlerle uğraşırken ve diğer günlük aktivitelerini tek başına yaparken zorlanmaya başlar. Hastalığın ilerleyiş süreci bu aşamaya geldiğinde ameliyat olmak hasta için tek kalıcı çözümdür. Bu sayede hastanın yaşam kalitesinin arttırılması amaçlanmaktadır.
Katarakt ameliyatı olmaya çeşitli tetkikler sonucunda doktor tavsiyesi ile karar verilebilmektedir. Buradaki önemli nokta, kataraktın kişinin yaşam kalitesini ne derecede etkilediğidir.
Katarakt ameliyatı için temel prosedür kataraktlı doğal göz içi lensin temizlenmesi ve yerine yapay göz içi merceğin yerleştirilmesidir. Göz içine yerleştirilen yapay göz içi mercek türüne göre hastalar gözlüklü veya gözlüksüz olarak yaşamlarına devam edebilmektedirler.
Katarakt ameliyatı çeşitleri teknolojinin ilerlemesiyle birlikte gün geçtikçe çeşitlilik göstermiştir. Ameliyat için günümüzde yaygın olarak en son yöntemlerden biri fako yöntemi sıklıkla kullanılmakla beraber, diğer daha eski yöntemlerde bazı durumlarda uygun hastalar için kullanılabilmektedir. Burada önemli olan nokta uygulanacak yöntem ile tedavinin başarıya ulaştırılması. Yani operasyon sırasında ve sonrasında komplikasyon riskini ortadan kaldırmak ve yeni yerleştirilen göz içi mercekle beraber hastanın görmesini maksimum seviyeye çıkartmaktır.
Katarakt cerrahisinin 3 farklı tipi mevcuttur. Bunlar;
Katarakt ameliyatına, hastalığının tespitine yönelik çeşitli tetkikler uygulanması sonucu karar verilebilmektedir. Katarakt tedavisi planlanmadan önce hekim tarafından genel göz sağlığının belirlenmesi amacıyla kapsamlı bir göz muayenesi yapılmaktadır.
Yine bu aşamada hastanın, presbiyopi ve göz kırma kusurlarından birine sahip olup olmadığı ortaya çıkarılabilmektedir. Çünkü hastada astigmat mevcut ise astigmatı da tedavi edecek bir lens seçimi yapılması uygun olacaktır.
Katarakt ameliyatı öncesinde en önemli nokta, hastanın ameliyat sonrasında iyi görüp görmeyeceğinin belirlenmesidir. Bu aşamada OCT denilen tetkik ile hastanın retinası incelenmektedir.